Medlingscentrum

View Original

Vad är en härskarteknik?

På en arbetsplats möts man av olika människor och personligheter som alla ska samsas och bilda en fungerande enhet. En del lägger till sig olika taktiker och tekniker i umgänget med sina kollegor. Exempelvis tittar kollegan åt ett annat håll när du tar upp något på mötet? Osynliggörande är en av de vanligaste härskarteknikerna förklarar Camilla Ländin, organisationskonsult, har skrivit en metodbok om härskartekniker.

Som chef har du ett ansvar gentemot dina anställda att ta tag i frågan. Men det kan vara svårt. Det är lätt att vifta bort och använda uttryck som ”Här har vi högt i tak” eller ”lite ska man väl tåla”. Det viktiga för att få en väl fungerande arbetsplats är man struktur och tillsammans diskuterar fram ett samtalsklimat och förhållningssätt mot varandra.

Fakta: Vad är en härskarteknik?

Många använder härskartekniker omedvetet. Men även ett omedvetet användande bygger på något slags mönster eller på att det finns ett klimat i gruppen eller på arbetsplatsen som tillåter detta. Kombinationen av systematik och syftet att få en viss reaktion eller effekt är vad som definierar härskartekniker. Nästan alla använder härskartekniker, kvinnor mot män, unga mot gamla, chefer mot medarbetare och tvärtom. Det är inte något som är enbart genusbundet eller används uppifrån i hierarkier.

Lär dig upptäcka andras och egna härskartekniker

Offerkoftan

Även kallad martyrmetoden finns i nästan alla grupper och pratar om hur mycket hon eller han har att göra för att få andras sympati, inte för att slippa jobb. Offerkoftan kan styra gruppen genom att beklaga sig. För de flesta är detta omedvetet.

Tidsmetoden

Tiden används som argument för att tysta någon. Du är för ung, du är för gammal, nya kollegor är för oerfarna, äldre har kört fast i gamla hjulspår.

Projiceringsmetoden

Framförd kritik vänds tillbaka till den som sagt det. Personen får skulden för det hon eller han själv klagar på.

Hierarkimetoden

Chefen fattar beslut utan att samverka. De i en lägre position i hierarkin använder metoden, för att slippa göra något. ”Vad kan lilla jag?”

Komplimangmetoden

Svår att genomskåda och kan förväxlas med feedback. ”Du som är så snabb vid tangentbordet, kan inte du skriva protokollet?” eller ”Du som är så stark, är du snäll och bär min väska”.

Stereotypmetoden

Exempelvis att ”Karlar kan inte göra två saker samtidigt”, ”Kvinnor är yra som höns” eller att kvinnor tilldelas typiskt så kallade kvinnliga uppgifter.

Relativisering

Härskaren förminskar något som personen berättat: Ja, allt är ju relativt, men... Sedan kommer det som förringar berättelsen.

Bakgrund härskartekniker

Begreppet härskarteknik är ursprungligen myntat av den norska psykologen och filosofen Ingjald Nissen år 1945. Men först i slutet av 1970-talet blev begreppet känt tack vare den norska socialpsykologen Berit Ås. Ås fick uppslag till sin forskning om härskartekniker när hon satt på ett möte och upptäckte ett flertal sätt som männen använde för att markera att det hon sade inte var viktigt. Hon började imitera dessa sätt (hämta kaffe eller börja pilla med något när någon pratar) och fann att det hjälpte för att hennes åsikter skulle få gehör. Hon namngav och numrerade fem härskartekniker. Genom att lära sig de fem härskarteknikerna kunde kvinnor, enligt Ås, stötta varandra offentligt på ett diskret sätt, genom att hålla upp aktuellt antal fingrar för att visa vilken av härskarteknikerna som användes för tillfället.

Källor:
Wikipedia
Prevent
Camilla Ländin: Härskartekniker -identifiera, hantera och förebygga