Arbetsmiljöverket sätter konflikthantering på agendan
Med anledningen av det stora antalet sjukskrivningar p.g.a. brister i den sociala arbetsmiljön har arbetsmiljöverket skickat ut en remiss på förslag för föreskrifter kring ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”. Remissen lyfter fram konflikthantering som en viktig komponent i arbetsmiljöarbetet.
”På medlingscentrum välkomnar vi ett antagande av remissen eftersom vi ser de stora vinster i tid, pengar och energi för organisationen som en god social arbetsmiljö innebär”, säger konsulten Laila Araya från Medlingscentrum.
Går remissen igenom blir det arbetsgivarens ansvar att säkra chefer och ledares kompetens i konflikthantering.
Utdrag ur remissen:
Kunskaper och kompetens
6 § Arbetsgivaren ska försäkra sig om att chefer och arbetsledare har nedanstående kunskaper och kan omsätta dem i praktiken:
1. Hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning.
2. Hur man hanterar konflikter och kränkande behandling.
Allmänna råd: Ett sätt för arbetsgivaren att ge kunskaper är att genomföra en utbildning, och då gärna för chefer, arbetsledare och skyddsombud tillsammans. Detta eftersom det underlättar för chefer och arbetsledare när även skyddsombuden har motsvarande kunskaper. Utbildningen kan lämpligen ges av företagshälsovården eller en annan extern resurs med kompetens inom området.
”De flesta organisationer väljer att utbilda ett par resurspersoner, oftast från HR-avdelningen, i en två-dagars medlings- och konflikthanteringsinsats. Efter det går många organisationer vidare med en allmän kompetenshöjning av chefer och ledare så att de själva kan ta tag i motsättningar innan de eskalerar till konflikt”, säger Laila Araya på medlingscentrum.
Remissvaren ska lämnas in till Arbetsmiljöverket senast 17 december 2014 och förväntas träda i kraft den 1a juli 2015.
”Det är egentligen ingen särskilt stor insats varken i utbildning eller upprätthållande, det handlar snarare om att införa en ny uppmärksamhet på konflikter och bli medveten om dess kostnader och negativa följder om de inte hanteras i ett tidigt skede” avslutar Laila Araya.