Möt psykologen: Utredning av kränkningar

Kränkande särbehandlingar, trakasserier och diskriminering på arbetsplatsen är något som kan drabba den utsatte väldigt hårt. I många fall leder det till psykisk ohälsa och sjukskrivning. För att kunna bistå arbetsgivare med att utreda sådana situationer, på ett opartiskt och professionellt sätt, har psykologen Johan Söderström valt att rikta in sig på bland annat faktaundersökning av kränkande särbehandling. Nu kan man även beställa dessa utredningar via Medlingscentrum. 

– Det är viktigt att kunna utreda kränkningar på ett rättssäkert sätt så att det inte gör mer skada än det gör nytta, säger Johan. 

Johan Söderström har arbetat som psykolog sedan 2010 och har sedan starten inriktat sig främst på arbetslivs- och arbetsmiljöfrågor. Efter några år inom företagshälsovård upptäckte han att ärenden kring konflikter och kränkande särbehandling oftast är det som är svårast att hantera för chefer och anställda –  men att det samtidigt har saknats en tydlig standardiserad metod. 2017 startade Johan, tillsammans med psykolog Sandra Lindström, en egen verksamhet där de valt att specialisera sig på just den typen av ärenden. 

– Arbetslivet är en stor del av människors vardag och hur man har det på arbetet påverkar hur man mår i väldigt hög grad. Vi har nischat in oss på att utreda kränkningar för att vi har sett att det är något som tidigare har saknats och för oss är det viktigt att man ska kunna utreda kränkningar på ett rättssäkert sätt så att det inte gör mer skada än det gör nytta, säger Johan. 

Utredning av kränkande särbehandling 

Att inleda ett samarbete med Medlingscentrum kändes både naturligt och logiskt för Johan och Sandra, och nu kan arbetsgivare därigenom ta deras hjälp för att göra en faktaundersökning om man misstänker att kränkande särbehandling har förekommit på arbetsplatsen. Faktaundersökningen görs alltid av två utredare och brukar börja med ett samtal med uppdragsgivaren, för att sedan gå vidare till att intervjua den som anmälde och den som är utpekad för att ha agerat kränkande. 

– För rättssäkerheten är det viktigt att den som är utpekad alltid får bemöta anklagelserna. Det är väldigt vanligt att beskrivningarna skiljer sig åt och då intervjuar vi personer på arbetsplatsen som varit vittnen till händelserna, eller tar del av dokumentation som exempelvis e-mail, sms och policys, säger Johan. 

Efter att all fakta kring ärendet samlats in sätter sig psykologerna och analyserar materialet och presenterar en tydlig slutsats för arbetsgivaren. Då kan man också komma fram till förslag på åtgärder. En viktig åtgärd är att arbetsgivaren måste tydliggöra att kränkningar aldrig är okej och sätta upp en policy för all personal. Om kränkningen går att styrka kan arbetsgivaren i vissa fall också behöva gå vidare för att vidta arbetsrättsliga åtgärder.

Viktigt att aktivt förebygga kränkningar

Enligt Johan kan arbetsgivare i många fall förhindra att kränkande särbehandling uppstår på arbetsplatsen långt innan det faktiskt är en verklighet. Ofta handlar det om att se och motverka konflikter.

– Konflikter är något mänskligt och naturligt som kan uppstå på alla arbetsplatser och behöver inte vara så dramatiskt. Däremot blir det ofta ett problem om ingen tar tag i det och över tid kan det leda till kränkningar, säger Johan.

En av anledningarna till varför det är så viktigt att hela tiden arbeta aktivt för att motverka kränkningar, diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen är för att det är så tydligt sammankopplat med psykisk ohälsa. Ofta möter Johan och Sandra personer som mått så dåligt av vad de blivit utsatta för att de inte kunnat stanna kvar på arbetsplatsen och istället sjukskrivit sig. För att förebygga det måste arbetsgivare arbeta aktivt för att skapa en kultur som är både tillåtande och förlåtande, där man kan ge varandra feedback utan att det blir för dramatiskt. 

– Chefer har en normsättande roll. Man ser i forskning att vänlighet har en stor betydelse för arbetsmiljön, och det är alltid enklare att agera tidigt vid små konflikter istället för att låta de eskalera, säger Johan.


Johan Söderström

Psykologens 3 tips när kränkande särbehandling uppstår på arbetsplatsen. 

1. Undvik att välja sida. Man kan stötta personer ändå och det är viktigt att erbjuda stöd för både den som är utsatt och den som är utpekad. Det är en påfrestande situation att befinna sig i, och man vet inte vem som gjort vad. 

2. Om man känner sig osäker, vilket är mänskligt i situationer man inte behövt hantera innan, är det alltid bra att konsultera med någon som har kompetens inom området. Medlingscentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning, till exempel. 

3. Vid en utredning är det viktigt att den som ska genomföra den är kompetent, har båda parternas förtroende och kan agera opartiskt. Jag rekommenderar också att man använder en faktabaserad metod så att man inte gör större skada än man gör nytta. 


Kostnadsfri rådgivning - 30 minuter för dig som är HR eller chef

Har ni en utmanande situation på jobbet…

  • Förekommer det konflikter eller kränkande särbehandling på jobbet? 

  • Är det svårt att veta hur du ska lägga upp hanteringen?

  • Är situationen medlingsbar eller behöver ni genomföra en Faktaundersökning?

  • Behöver du bolla med en expert om hur du kan gå vidare?

Medlingscentrum erbjuder dig som är HR eller chef 30 minuter kostnadsfri konfliktrådgivning som syftar till en första rekommendation om en fortsatt hantering.

Föregående
Föregående

Glöm inte relationerna när sakfrågan är löst

Nästa
Nästa

Faktaundersökning av kränkande särbehandling